Първият турнир от Големия шлем за 2021 се играе въпреки ограниченията

Крейг Тийли, изпълнителен директор на Австралийската тенис федерация

20:00 | 16 февруари 2021
Обновен: 21:13 | 16 февруари 2021
Автор: Антон Груев

В началото 14-дневната карантина при пристигане не беше лесен период за играчите, но те осъзнаха, че средата е пригодена и те могат да излизат и да тренират в продължение на 5 часа дневно. Така или иначе това е времето, в което те тренират всеки ден.

За съжаление имахме един положителен случаи от хилядата души, които пристигнаха за турнира и някои, които се считат за близки контакти и които трябваше да се подложат на по-строга карантина.

След като преминаха първите 3-4 дни, те свикнаха със ситуацията.

Дори при въвеждане на вторите ограничения, всички се държаха страхотно.

Преди седмица имаше ситуация с положителен случай в хотел на един от работниците. Всички, които бяха настанени там трябваше да се изолират за 24 часа и бяха тествани, но резултатите им бяха отрицателни.

В Австралия, тъй като нямаме заразени на местно ниво поддържаме много строги протоколи, за се уверим, че няма как вирусът да се предава тук.

Имаме късмет, че нашите телевизионни и маркетингови спонсори са невероятни.

Преди малко говорих с голяма част от тях, за да ги държа в течение за ситуацията. Всички те са съпричастни към проблемите ни, освен това са с нас дългосрочно.

Това е платформа, чрез която да натрупаме значителна инерция за 2022 година. Защото никога не знаем какво ще се случи в бъдеще заради вируса.

Имахме възможност да проведем турнира и се възползвахме от нея. И нашите партньори много ни помогнаха.

Що се отнася до феновете, в началото продажбите на билети бяха по-бавни, но 2-3 дни по-късно темпът се увеличи и натрупахме страхотна инерция.

Дори за миналия уикенд всички билети бяха продадени, но за съжаление трябваше да прекъснем турнира заради ограниченията в щата и се стигна до сюрреалистичната ситуация през уикенда отново да няма фенове.

Но те отново ще се върнат, а ние може да научим много уроци.

Променихме много протоколи и процеси, защото трябваше да се уверим, че веднага щом открием положителен случай в балона ви, той, заедно с близките му контакти ще трябва да се изолират. И така бързо да предотвратите разпространение на вируса.

Това е най-големият риск, който винаги съществува.

Всяка сутрин изключително много се страхувам от това, защото то може да провали целия турнир.