UBS очаква силна година за пазара на желязна руда

Джорджина Фрейзър, минен анализатор, UBS

18:30 | 15 февруари 2021
Автор: Силвия Грозева

UBS очаква силна година за пазара на желязна руда. Прогнозата ни за 2021 е за цена от 125 долара за тон на фона на продължаващото възстановяване на Китай и останалата част от света.

Второто полугодие бе много силно за минните компании. Желязната руда се повиши от средно 91 долара за тон до 126 долара за тон във втората полугодие. Това би трябвало да повиши силно резултатите.

Вторник и сряда тази седмица са важни дни за минните компании.

Можем да мислим, че навлизаме в много различен етап на резултати.

За BHP това е преход от сегашния директор, който е на поста от около година. Очакваме дивидент от около 91 цента и съотношение обявените дивиденти към печалбата около 70%.

За Rio това е целогодишен резултат, имат нов директор и излизат от турболентна година за компанията. Затова очакваме 3,70 щатски долара дивидент от акция, или 77% съотношение на обявените дивиденти към печалбата.

И двете миннит компании имат много ясни политики за дивидента, затова очакваме резултатите да са такива. Не очакваме специални дивиденти, нито подновяване на обратното изкупуване, а само да върнат много пари на инвеститорите.

За минните компании времената са интересни.

BHP има късмета да има Майк Хенри начело повече от година.

Ясна е визията му за компанията и прехода, който предприема, с фокус към бъдещи суровини, по-голяма интеграция на технологиите в операциите на компанията. Но остава въпросът за мината Дженсен и инвеститорите искат да знаят какво ще стане там.  

За Rio всички са наясно за турболентната година, която измина. Почти без прецедент. С новия директор Якуб Стаулсом, който има да извърви дълъг път за възстановяване на отношенията с традиционните собственици на земята в Австралия и възстановяване на доверието с общността.

Вече видяхме, че изясни промените в отношението си и промените в мениджмънта, които обяви миналия месец. Имаме нов изпълнителен директор за Австралия, нов изпълнителен директор за желязната руда и за операциите.

Той е много ясен с лидерския си екип в Австралия за възстановяването на тези отношения.

Но определено изнерви всички в Западна Австралия.