Има ли някакъв риск за суровините

Джорджина Фрейзър, минен анализатор, UBS

18:30 | 15 февруари 2021
Автор: Силвия Грозева

Голяма част от глобалното възстановяване е ориентирано около ваксините.

Свързано е и с връщането на мобилността.

Желязната руда се възползва от силата на Китай, но бъдещият й ръст зависи и от връщането на мобилността в останалата част от света. Връщане на мобилността в Европа и в ЮИ Азия, за да продължи да подкрепя този ръст.

Рискът е ефективността на ваксините и разпространението им, както и от евентуални нови локдауни.

Преди две седмици в Западна Австралия имаше рязко ново затваряне поради опасения от Covid. Това постави добиването на желязна руда пред риск в Нови Южен Уелс. Наясно сме с последиците от това.

Относно играчите – имаме големите традиционни като BHP и Rio Tinto.

Ако искате чиста игра – това са Fortescue, макар че те се насочват към индустрията на фючърсите, което показва, че искат да видерсифицират бизнеса дългосрочно.

Съдбата на въглищата е обвързана с възстановяването на останалата част от света тази година.

При сегашните напрежения с Китай през миналата година имахме големи смущения при австралийските въглищни компании. Но за щастие голяма част от тях диверсифицираха пазарите си спрямо Китай.

Те са насочили внимание и ръстът им ще се определя от продължаващото завръщане на активността в ЮИ Азия.

Отново – рискът е от нова поява на Covid и нови локдауни.

Намираме се в разгара на Лунната нова година. Тя ще се отрази на предлагането. Вече го забелязваме в Австралия със спада на износа на въглища.

През януари годишният спад бе 12% поради смущения от времето.      

Така че годината е интересна за балансиране на предлагането с последици, свързани с времето не само за въглищата, но и желязната руда от големите производители в Бразилия, Австралия и Южна Африка.

Балансът зависи и от възстановяването на останалата част от света, след като австралийските производители диверсифицираха от Китай, за да се затитят от риск там.