Как САЩ ще електрифицира пощенските камиони, част 2

Кайл Сток, старши репортер в Bloomberg News

15:30 | 15 февруари 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

15 години, средната възраст на едно федерално превозно средство е 15 години, това е с 3 години повече от една средна кола или камион по американските пътища.

А пощенските камиони са особено стари.

Възрастта на средния пощенски камион е почти 22 години. А старите возила са скъпи, данъкоплатците плащат почти по 1 долар за миля за тези превозни средства, тоест правителството харчи по 4,4 милиарда долара ежегодно по това перо. А почти половината от тези пари отиват за гориво и поддръжка. Тези числа са важни във връзка със скорошното обещание на администрацията на Байдън да замени целия федерален автопарк от 645 000  автомобила и камиона с изцяло електрически коли.

Около 2/3 от федералния автопарк са камиони. Но що се отнася до американските производители, нито един от американските автопроизводители не предлага по-големи електромодели, поне не засега.

Как тогава ще се изпълнят плановете на Байдъновата администрация за  пълна електрификация на флотилията?

 

Интересното е, че повечето правителствени возила просто не се предлагат в електрически.

Така че засега не говорим за мащаб. Говорим за пикапи, за тежки тирове, за тирове с ремаркета и т.н, за бронираните камиони на военните и за пощенските камиони, най-многобройните. Така че това е снабдително предизвикателство за хората на Байдън.

Но мисля, че тази администрация ще ни каже, че ще са им нужни години за постигането на тази цел. А подобна политика слага вид спирачка за автопроизводителите и някак ги насочва към по-масово електропроизвоство. Така че това им дава спокойствието, че ще имат клиенти, ако разработят по-големи такива модели.