Амстердам изпревари Лондон като най-големия център за търговия с акции в Европа

Анна Едуардс, Дани Бъргър, Bloomberg

19:02 | 12 февруари 2021
Автор: Мария Попова

Амстердам изпревари Лондон като най-големия център за търговия с акции в Европа. Промяната става факт след забраната базирани в Европа финансови институции да търгуват в Лондон.

Включен е и европейският пазар на суапове -  делът на Лондон там се понижава от 40% през юли до 10% през януари. Дори търговията с британската лира нараства на Wall Street – 23% от търговията е там, докато в Лондон процентите са 20.

Тенденцията определено е поела в тази посока, но е важно да приемем тези данни с лек скептицизъм.

Разговарях с директор на европейска инвестиционна банка и той каза: тези данни са просто моментна снимка – инвеститорите отиват там, където има ликвидност.

Това означава, че дори да вървим в тази посока, не е късно, ако нещо се промени, ако има известна еквивалентност, то може да видим бързото завръщане на ликвидността във Великобритания. Нищо не е приключило, въпреки промяната в класацията.

Мишел Барние заяви пред Мария Тадео, че развитието ще е бавно.

Европа стигна дотам, че каза на участниците на пазара да не гледат към лондонския пазар на деривати и че търговията не е достатъчно надеждна.

Ако говорим за британската страна, налице са мерки, които ще подкрепят нишови ходове като облекчаването на първични публични предлагания и разрешние за търговия с швейцарски акции.

Андрю Бейли обяви някои строги предупреждения, като каза, че това може да струва много пари и на двете страни.

Интересното е, че инспектирането от страна на ЕС на британските борси е по-строго от прилаганото спрямо европейските институции. Има две страни, но изглежда Великобритания няма търпение да възвърне обемите на борсите си, докато ЕС заяви, че няма да бърза.