С какво привлича биткойн

Олга Кариф, технологичен репортер, Bloomberg News

13:00 | 11 февруари 2021
Автор: Антон Груев

С какво биткойн привлича хората?

Първоначално това, което привлече техничарите и либертарианците към тази идея беше, че биткойн не се контролира от конкретно правителство или компания. Дори може да твърдим, че се управлява от хората.

В последно време, лихвите станаха нулеви и дори отрицателни и някои компании или финансови консултанти търсят  начини да постигнат по-висока доходност. И биткойн се превърна в един от начините за това. Разбира се, рисковете са много големи, но определено е начин да печелите.

Миналата година компания на име MicroStrategy инвестира част от своите корпоративни средства в биткойн. А скоро след това я последваха и други мениджъри на активи и компании.

Какво казват критиците?

Критиците също имат много аргументи срещу биткойн. Според тях най-големият проблем е неликвидният пазар. Едва 2% от адресите, които играят ролята на портфейли контролират 95% съществуващите биткойни. Така че това е игра на няколко огромни играчи и когато те купуват или продават активите си, това влияе значително върху цената на биткойн. Но има и други фактори, които тревожат хората.

Единият е ефектът върху околната среда от добива на биткойн.

За да захранвате тези машини ви трябва много електроенергия. Копачите, които верифицират сделки с биткойни обикалят целия свят в търсене не евтина електроенергия.

Другите опасения са свързани с нелегалните сделки, в миналото имаше случаи на пране на пари чрез биткойни. И един от основните проблеми за индивидуалните инвеститори е голямата волатилност в сектора. Той определено не е за хора със слаби сърца.

Дигитално злато или поредният балон е биткойн?

Дали биткойн е дигитално злато или поредният балон - мисля, че предстои да разберем.

Последният път, в който криптовалутата поскъпна значително беше през 2017 след което поевтиня с 80% през следващата година.

Така че това е това е актив с висока волатилност и въпреки че инвестициите на големи фондови мениджъри и корпорации може да го направят малко по-стабилен, това далеч не е сигурно. И трябва да изчакаме, за да разберем дали биткойнът може да запазва стойността като дигитално злато или е поредният балон.