Мианмар рискува отново да бъде изолирана

Андрю Хейн бивш британски посланик в Мианмар

20:00 | 2 февруари 2021
Автор: Антон Груев

Истински се надявам, че това няма да е така, но определено превратът в Мианмар тежък удар.

Аз бях там, когато страната излезе от дълъг период на военна диктатура и навлезе в период на надежда и оптимизъм.

Никой не се опитва да омаловажи проблемите в страната през последните години, но въпреки това имаше честни и свободни избори през ноември. И хората отново гласуваха за Партията на Су Чжи. Но виждаме очевиден опит за потъпкване на желанието на хората, въз основа на смехотворни и честно казано абсурдни твърдения за фалшифициране на гласовете в мащаб, който наистина е невъобразим.

Аз бях в Мианмар от 2009 до към 2011 година в началото на кариерата си, и тогава положението в държавата беше точно такова.

Тя беше изпълнена със страх, тревога и много малко надежда. Санкциите бяха вдигнати заради процеса на демократични реформи. И както президентът Байдън и неговият говорител ясно показаха вчера, ако този процес бъде обърнат, това ще доведе до сериозни последици.

Но санкциите са един от инструментите на международната общност. Много е важно тя да покаже, както и се случи, че това е недопустимо. И е много интересно не само кои държави направиха изявления, но и степента, в която това се случи.

Като президентът на Съединените щати, премиерът на Обединеното кралство, генералният секретар на ООН и тн. Всичко това изпраща много ясно послание, но има много сериозен риск от настъпване на повратен момент, след който Мианмар отново да се превърне в изолирана държава.