Крипто се купува, заради очаквания да поскъпне

Кит Юкс, главен валутен стратег в Societe Generale

11:10 | 27 януари 2021
Автор: Антон Груев

Биткойн има същите свойства, каквито и златото, без употребата за бижута.

Ако сте фанатичен поддръжник на златото, предимството ви е, че има търсене и предлагане на златото, което идва от неговата употреба като метод за съхранение на богатството и употребата му в някои индустрии, както и в бижутерството.

Биткойн иска да се превърне в нещо подобно. Така че говорим за златото като за валута или за суровина.

Можем да обсъждаме дали биткойна има валутните свойства на златото, тъй като определено не може да се използва като суровина.

И според мен това ще ни покаже една негова слабост или нещото, към което биткойн се стреми в бъдеще.

След това може да се върнем към въпроса с огромната волатилност на биткойн.

И в момента купувачите до голяма степен купуват криптовалутата, защото смятат, че тя ще поскъпне, а не защото им трябва за нещо.

От същите фактори, които движат цената и на златото – това е идеята, че биткойнът може да съхранява стойността при отрицателните лихвени проценти. Той се счита и за застраховка срещу инфлацията в дългосрочен план.

Това е актив, в който може да съхранявате стойност извън обичайната финансова система.

Той се надпреварва за вниманието на швейцарските частни банки с подобни активи от този клас. И мисля, че точно това е мястото му, поне докато може да се използва за транзакции от много хора.

Можем да си представим свят, в който хора, които са много по-заможни от който и да е от нас тримата да извършват мащабни сделки с криптовалути. Но за да станат криптовалутите удобно средство за това, те трябва да еволюират за тази роля и да се справят с желанието на някои регулатори да не губят контрол върху парите.