AmCham Китай не очаква големи промени от Байдън спрямо Китай

Грег Джилиън, председатаел на AmCham в Китай

15:39 | 22 януари 2021
Автор: Петя Кушева

В момента има инерция, която е набрала скорост от последните няколко години  що се отнася до търговските отношения между САЩ и Китай, които често наричаме Фаза 1 на търговската сделка. Надявам се да се настроим добре за Фаза 2.

Тези неща ще продължат. Надяваме се да подчертаем това в работата, която вършим в подкрепа както на САЩ, така и на Китай.

Това, което няма да се промени, е напрежението между САЩ и Китай, което всички знаем че последните четири години беше високо.

Новата администрация няма да промени основните различия между двете правителства.

Съгласен съм, че моментът не беше най-добрият, като се има предвид, че е първият ден на новата администрация. Въпреки това този ход беше много ясно насочен към изходящата администрация.

Така Китай казва, „ще отстояваме позицията си“. Не мисля, че това поражда възможността за ново начало.

Има много сигнали, които предполагат, че е възможно ново начало. И разбира се Американската търговска камара в Китай и компаниите-членки ще направят това, което можем, за да го постигнем.

Знаем, че има двупартийна подкрепа в САЩ, която е доста враждебна срещу американо-китайските отношения. Знаем, че има предизвикателства там, но Китай вероятно ще се справи по-добре с новата администрация и нейния по-традиционен подход към дипломацията и е готов за многостранността, която ще вероятно ще покаже администрацията на Байдън.