Наследството на Тръмп, част 2

Попитахме 4-ма историци как ще бъде запомнен Тръмп

10:42 | 21 януари 2021
Обновен: 12:04 | 21 януари 2021
Автор: Антон Груев

- Най-голямото му постижение е преобразуването на републиканската партия. Независимо дали го смятате за добро или лошо е отделен въпрос. Но дали тази трансформация се отрази и на американската политика? Да, влияе.

- Той създаде култ към лоялността и към личността. И затова, че запази лоялността на много републикански политици.

- Консерваторите трябва да му отдадат заслуженото, защото намали данъците им, и защото икономиката се движеше на пълна пара до преди да ни удари Covid.

- Тръмп отмени много от регулациите, които Обама и предшествениците му бяха създали. Тръмп значително намали данъците за най-заможните и за корпорациите. И назначи много консервативни съдии в съдебната система.

- Не е ясно дали ще има още хора като Доналд Тръмп без военен опит, без политически опит, без управленски опит преди да заемат президентския пост.

- Неговата идея за управление беше много различна. Той не се интересуваше от благополучието на обществото. Основната му грижа беше да печели пари за собствените си компании. Така че прекарваше един от всеки три дни в игра на голф, или в имот, който е част от империята му. И ако това е основното ви занимание, няма да сте толкова ефективен, колкото други президенти в миналото, които са прекарали повече от времето си в управление на държавата.

- Ефектът на Доналд Тръмп върху американските медии и общество беше изключително поляризиращ. А едно от нещата, което подобни лидери правят е да създават алтернативна гледна точка и фалшива реалност. Лидери като Доналд Тръмп имат нужда взаимно да се презираме. Te имат нужда да сме разделени и да се страхуваме, защото от дните на фашистите до ден днешен, това е типът емоционална и психологическа атмосфера, в която процъфтяват.

Наследството на Тръмп, част 1, гледайте тук