Тони Блеър: Великобритания и САЩ ще работят заедно за климата, част 3

Тони Блеър, бивш премиер на Великобритания и председател на Институт за глобална промяна

16:59 | 20 януари 2021
Автор: Петя Кушева

Броят на ваксинациите наистина нараства. Това е добре. Наистина едно положително нещо, което става през последните няколко седмици.

С получаването на доставките, трябва да вървим по-бързо и по-нататък. Единственото нещо, което британското правителство трябва да направи е щом доставката дойде, тя да излезе през вратата и да стигне до хората. И това е просто въпрос на логистика, който отнема време. В момента ваксинациите нарастват значително.

Второ, това което бих подчертал, е че ще живеем дълго време с това заболяване, ще има различни мутации и следователно ще има различни разновидности на ваксината, които ще трябва да се разработват.

Единственото нещо, което бих подчертал е абсолютно важното значение на данните. Нуждаем се от най-добрите системи за данни в света, за събиране на възможно най-голяма част от данните, защото това е един вид експеримент в реалния свят, в реално време. Трябва да знаем кои ваксини действат, по кои начини, на кой тип хора. Така че данните според мен са това, върху което бих се фокусирал заедно с всичко останало, ако бях в правителството в момента.

Сигурен съм, че ще се стигне до някаква форма на паспорт за здравния статус. Неизбежно е, защото просто няма да имаме икономика в международен мащаб отново, освен ако нямаме това. Но трябва да осъзнаем какъв е проблемът пред политиците в резултат на събитията от последните няколко седмици, когато възникнаха нови щамове, които представляват нови предизвикателства и са силно заразни.

Проблемът е, че повечето политици по света могат да видят три фази на пандемията, като погледнат назад. Първата фаза е локдаун и поставяне на заболяването под контрол. Втората фаза е, че болестта  под контрол, имате ограничения, но имате тестване и проследяване и чакате ваксината. И третата фаза е ваксинацията.

Хората мислеха че ваксинацията е нещо, което става за определен период от време. Не бавно, но с умерена скорост. Това, което се случи, е че втората фаза се срина под натиска от ръста на инфекциите. И ако сте политик сега се сблъсквате с почти масов локдаун или масово ваксиниране. Това оказва огромен натиск върху веригите за доставка по целия свят, защото тези вериги за доставки не са пригодени за ускоряване по начин, какъвто искат правителствата сега.

Това, което ще откриете е отчаяна борба за ваксина и правителствата трябва да осъзнаят, че докато не ваксинират  значителна част от населението, отмяната на локдауна може да е много опасна.

Ето защо целият ритъм на справянето с тази пандемия се е променил. Но мисля, че както и да се развива това, в определен момент, не се съмнявам, че данните ще са много важни. Ще ни трябва удостоверяване на здравния статус на хората, за да можете да покажете дали сте ваксиниран, дали сте боледувал и имате антитела. Или поне наскоро сте дал отрицателен тест. В противен случай ще бъде изключително трудно да се справим с това скоро или дългосрочно.