Кой може да наследи Меркел

Реймънд Колит, Bloomberg News

10:00 | 15 януари 2021
Обновен: 07:11 | 17 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Когато този уикенд най-голямата партия в Германия, консервативният Християндемократически съюз, избере своя нов лидер, това де факто ще е първата стъпка към онаследяването на поста на канцлера Ангела Меркел, която е на власт вече над 15 години. Предстоят избори през септември и за пръв път в най-новата история действащ канцлер няма да се кандидатира пак.

Също така за пръв път трета партия ще конкурира традиционния двупартиен модел на ХДС и Германската социалдемократическа партия /ГСДП/ за най-висшия пост в страната, а именно Зелената партия, която към момента е втора по популярност в социологическите проучвания.

Що се отнася до ХДС на Меркел, очакваме оспорвана надпревара между трима за партийния пост тази събота.

От една страна е Мерц, дългогодишен съперник на Меркал от консервативни блок, от партията, представляваща интересите на бизнеса.

А от другата са двама кандидата, които по-вероятно ще продължат сегашната политика, а именно Лашет, премиер на най-голямата федерална провинция в страната, и Рьотген, председател на Комисията по външните работи в Долната камара на Бундестага.

Традиционно, който бъде избран за лидер на ХДС също така става кандидат за канцлерския пост. Е, не и тази година.

Причината за това, че никой от тримата кандидати не е особено харизматичен или популярен. И това отваря вратите на външни кандидати, които да запълнят този вакуум. Сред тези политици потенциално е и премиерът на Бавария Маркус Зьодер, който изигра водеща роля в пандемията и се превърна в един от най-популярните политици в Германия.

Всичко това значи, че няма да знаем със сигурност доста късно в годината кои точно ще са кандидатите и това предполага доста къса, но интензивна кампания.