Vitol: Пазарът на природен газ се ръководи от страха

Ръсел Харди, директор на Vitol

07:53 | 15 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът бързо стигна момент, в който търсенето почти изравни нивата от 2019г. и това наваксване означава, че ще имаме нужда от повече петрол, а евентуално и повече шистов петрол.

Така че петролът очаква това и опитва да изпревари потенциалните проблеми, които може да възникнат по-късно през годината.
 

Мисля, че цените по цялата крива се понижиха и Брент и това не отразява сегашната ситуация, а състоянието на пазара по-късно през годината.

На 12 януари 2021г. имаше огромно движение в цената на газа, но то компенсира промяната от вчера.

Това е пазар, който в известна степен се ръководи от страха.

В Азия има недостиг на природен газ, имаше производствени проблеми и това продължава почти цяла зима, а не от началото на годината.

Поради тези проблеми, газовите резерви в Азия са малко по-ниски отколкото би трябвало. И когато компаниите поискаха да купят допълнителни количество заради ниските температури, тези допълнителни количества просто нямаше откъде да дойдат и това доведе до ръст в цените.

Достигнахме в момент, в който пазарът стана неликвиден, защото няма достатъчно продавачи, нито купувачи. И в момента е доста сложно да се определи справедливата стойност.

Азиатските компании за комунални услуги действително се нуждаят от газ. Втечненият природен газ от Европа и Съединените щати достига до Азия във възможно най-големи количества, но пътуванията са по-дълги, а корабите, които го пренасят са ограничени на брой.

Поради това, Европа изпитва лек недостиг от собствените си газови доставки.