Как Китай ще защитава китайските фирми от чуждестранни закони, част 2

Хенри Гао, професор по право Университет по мениджмънт, Сингапур

14:09 | 12 януари 2021
Обновен: 14:12 | 12 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

Законът позволява на китайските фирми преди всичко да уведомят китайските власти и след това китайските власти ще направят свое собствено разследване, за да установят дали чуждестранните мерки са неоправдани.

Ако те бъдат определени като неоправдани, тогава китайските власти ще кажат на китайските фирми да не се съобразяват с каквито и да било чужди мерки и дори ще позволят на китайските фирми да заведат иск пред китайски съд за обезщетение срещу чуждестранни субекти, които отказват да извършват транзакции с китайски фирми.

И дори да има чуждестранният ви колега съдебно решение срещу вас, вие можете отново да заведете дело в китайския съд, за да обезсилите съдебно решение на чуждестранния съд. Така че това има голяма сила.

Приложението в Хонконг е много интересен въпрос.

От една страна, поради принпица Една страна, две системи, официално санкциите не трябва да се прилагат в Хонконг, защото това е регламент на министерството на централното правителство и не е приложимо за Хонконг като специален индустриален регион.

Но от друга страна, ако вникнете внимателно в закона, той казва, че чуждите закони забраняват на китайските фирми да сключват споразумения с трети страни или трети региони и под трети регион може да се има предвид  Хонгконг.

Така че нека да видим дали на китайските банки в съответствие със санкциите на САЩ е забранено да работят с някои лица или фирми от Хонконг.