Позициите на Йелън преди да заеме поста на финансов министър

Джанет Йелън, бивш председател на Фед

09:26 | 26 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Джанет Йелън се очаква да стане новия министър на финансите на САЩ в трудно време за американската икономика.

Като първата жена начело на Федералния резерв тя поведе институцията към по-голямо разнообразие в състава си и с разширяване на кръга хора, в които разговарят централните банкери за икономиката.

Това са някои от нейните коментари за резулациите, фискалната подкрепа, финансовите регулации, независимостта на Фед, данъците, климатичните промени и Китай, които направи в миналото.

Джанет Йелън, бивш председател на Фед: Нуждаем се от подкрепа за икономиката както чрез паричната, така и чрез фискалната политика. Чрез паричната политика вече беше направено много. Напълно убедена съм, че централните банки трябва да са независими и да направят всичко по силите си.

Наистина забелязвам, как настроенията и натиска са в значителна степен насочени към намаляване на регулациите, снижаване на буферите, намаляване на правомощията и се притеснявам от посоката, в която се върви.

Подходящо проектираната данъчна реформа би моглада има въздействие върху производителността. Разбира се, очевидно е че всичко зависи от детайлите по това какво се прави.

Нуждаем се от държавна политика насочена към борбата с климатичните промени.

Много ефикасен начин за оценяване на въглеродните емисии би бил да се отиде до сондажите, до кладенците, откъдето енергията, която създава въглеродни емисии навлиза в икономиката и просто да се начисли данък.

Митата могат да направят стоките конкурентни, но поскъпването на валутата ще балансира това. Не смятам, че вниманието трябва да е насочено натам. Но нека бъда ясна, Съединените щати имат реални проблеми в търговските си отношения с Китай