Как Covid промени Черния петък

Онлайн продажбите се очаква да скочат с 33% до 189 милиарда долара, според Dolby Analytics

08:54 | 26 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Черният петък – неофициалното начало на сезона на празничното пазаруване вече е тук – време, когато търговците обичайно се радват на примамливи оферти, препълнени рафтове и тълпи от клиенти. COVID-19 драстично промени картината на търговията този сезон.

Магазините са в надпревара да се приспособят, като предложиха сезонни намаления по-рано тази година, за да избегнат празничните тълпи. Магазините повишават поръчките с директна доставка до дома,  до  самия магазин или пред входа му, като Dolby Analytics предвиждат ръст на тези покупки от 40%.

Традиционните физически магазини също се фокусират в преход към електронна търговия. Онлайн продажбите се очаква да скочат с 33% до 189 милиарда долара, според Dolby Analytics.

Това не само ще принуди търговците да се адаптират, но ще разшири врежата за доставки в цяла Америка.

Тази промяна е  ключова за оцеляването на затруднените магазини. Анализатори на бранша предупреждават, че преходът към електронна търговия и безконтактно пазаруване може да е траен. Ако клиентите не останат доволни от пазаруването този сезон, то търговците рискуват да ги загубят завинаги.