Endau Analytics: Ще спечелят авиокомпании с икономични самолети

Шукур Юсуф, основател на Endau Analytics

16:13 | 20 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Мисля, че печелившите авиокомпании ще бъдат тези, които разполагат с тяснофюзелажни самолети, които могат да изпълняват дълги полети.  Например Airbus А321 XLR. 

Вероятно това е един от най-добрите самолети от този тип в момента.  Това ще помогне дори на традиционните авиокомпании да летят по-далеч, отколкото сега.  Тези авиокомпании със своите жадни Boeing 777 или Airbus А350 или дори А380, който все още се ползва от някои превозвачи, няма да извлекат никакви ползи. 

Дори напротив, мисля, че ще търпят загуби при всеки полет. И това ще откаже компаниите отново да предлагат междуконтинентални полети.

Заради социалното дистанциране, а и заради оставащите в сила гранични ограничения, които освен това се различават в отделните държави. Така че има много пречки и много правила, които вероятно няма да бъдат променени в следващите 6 месеца.

След това 20-месечно приземяване, апетитът към Boeing 737 MAX е много по-малък, отколкото преди пандемията.

Не знам дали тези самолети ще бъдат купувани или не.

По-скоро мисля, че няма. Наскоро говорих с представител на Boeing малко преди самолетът отново да получи разрешение за полети и оттам ми казаха, че броят на приземените самолети е почти 700.

Много от тях може и да станат излишни, защото авиокомпаниите няма да имат нужда от тях.

Ще има авиопревозвачи, които вече няма да могат да си ги позволят. Така че това вероятно ще се отрази сериозно на Boeing.

Въпреки всичко самолетът е отличен и има много предимства, ако се използва според възможностите на превозвачите, особено в Югоизточна Азия.

Така че за него има място. Но смятам, че за много от самолетите 737 MAX ще бъде изключително трудно отново да се върнат в небето.