Melody Investment: Търсенето на данни ще расте десетократно в следващите години

Омар Джафри, съосновател и управляващ директор, Melody Investment Advisors

11:06 | 3 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Търсенето е свързано с данни, не със слушалки и устройства. Потреблението на данни ще се увеличава десетократно в следващите няколко години.

Това става с всичко, което правим.

Доставчиците и технологичните компании – всички са го поставили в приоритетите си. Играчи като самите нас, инфраструктурни фондове, пенсионни фондове, инвестираме в партньорства.

Ще видите в този сегмент много аутсорсване на инфраструктура към играчи като нас. Ние помагаме това да стане под формата на партньорства.

На другите пазари – правителствата подкрепят също този процес. Субсидират част от тези разходи.

Така че вярно, че става дума за по-широко партньорство между действителните ползватели на инфраструктурата – телекомите и технологичните компании, инвеститорите като нас и правителството.

Има две неща – първият фактор са потребителите. Постигаме повече с това, с което разполагаме – TikTok, YouTube. Тези, които ги имат, ги ползват добре.

Има и друг фактор от последните 6-7 месеца – истинското дигитално разделение. Около 150 млн американци имат лоша интернет инфраструктура.

Не никаква, а просто лоша.

Не могат да се справят.

Децата ходят в моловете за връзка с wi-fi, за да следят уроците. Направо е смешно.

Това е парадигмата, в която се оказваме без значение каква е администрацията. И републиканци, и демократи откриват едно и също.

Трябва да се изгради инфраструктура.

За тази цел трябва да се премахнат местни, щатски и федерални ограничения.

И вече има напредък в опитите да се позволи изграждането на инфраструктура.

Има обаче редица райони, които няма да влязат в приоритетните списъци за икономическо развитие. От 10 пазара, първите два в САЩ ще спечелят, останалите 8 ще чакат. Правителството може да помогне този процес да се ускори.

Федералната комисия по съобщения представи план за 20 млрд долара за тази цел. Новата администрация, която и да е тя, ще заложи на нея, защото вече забелязваме дигиталното разделение.

Виждаме и възможностите за ръст на икономиката.

Това са двете цели – намаляване на ограниченията и увеличение на усилията и парите за мобилизация в партньорство с частния сектор.