Мисълта на Си прониква в Китай

Новата книга на китайския президент - репортаж на Калън Мърфи от Пекин

13:08 | 23 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

„Мисълта на Си“ очевидно носи името на китайския президент Си Дзинпин. Тя е малко размито понятие дотолкова, доколкото няма да я откриете в книга. Тя не е записана никъде.

Тя представлява нещо като сборник или нещо като колекция от различни изказвания, идеи, прозрения, които са събрани пред последните години от президента.

Можем да гледаме на нея като все още незавършен труд. Но тя е нещо, което все по-често се ползва като ръководство за управлението в Китай. И бюрократи, и частни компании са насърчавани да бъдет отражение на това мислене при планирането на следващите 5 – 10 години от бъдещето си.

Една от областите, която изглежда най-лесно се разбира са думите му във връзка с околната среда. Едно от неговите изказвания звучи приблизително така: „Зелените хълмове и чистите реки са златни и сребърни планини.“

Явно той подчертава значимостта на околната среда, но също как тя е свързана с икономиката.

Друга област, за която редовно се говори е тази свързана с външната политика или дипломацията, когато Китай постоянно казва неща като това, че иска да изгради общност с общо бъдеще за цялото човечество.

Това е намек или препратка към факта, че другите държави, включително и самия Китай, разбира се, трябва да са част от плана за бъдещето на планетата и той не трябва да бъде оставян в ръцете на няколко избрани западни индустриални държави.

Един от анализаторите, с когото разговарях, открои конкретно влиянието на „Мисълта на Си“ върху частните компании и частния сектор като цяло. Той спомена, че очаква да се види нарасналата роля комитетите на Комунистическата партия в компаниите. Спомена също и че ще има ръст в броя на държавните предприятия.

Могат да се очакват и по-строги ограничения за компаниите, особено за тези в технологичния сектор, защото правителството трябва да е сигурно, че съдържанието предоставяно от тях е в хармония с мисленето на правителството, така както е отразено в „Мисълта на Си“.

Но това прониква във все повече аспекти на обществото, дори и там, където политиката е много далечна.