Гърция не си променя позицията за Турция

Милтиадис Варвициотис, министър по европейските въпроси на Гърция

13:57 | 30 септември 2020
Обновен: 14:01 | 30 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Това, което каза държавният секретар Помпео каза по време на двудневното си посещение в Гърция, в Солун и Крит, че Гърция е един от стълбовете на стабилността за ООН. Тя е стълб на стабилността и в ЕС.

Без значение какви напрежения предизвиква Турция в последните месеци, ние имаме постоянно послание към нея. Че такова поведение няма да бъде толерирано от международната общност.

Международната общност няма нужда в момента от провокации и създаване на нестабилност в Източното Средиземноморие. И определено нито САЩ, нито ЕС са готови да дадат на Турция възможност за маневри вън от рамката на международното право.

В последните няколко месеци Турция ескалира напрежението.

Започна миналата година с увеличен брой бежанци.

Продължи през февруари и март с използването на бежанците като инструмент за натиск на границата с Гърция. Принуди с насилие тези хора да дойдат в Гърция.

И след това през лятото продължи с нарушение на ексклузивната икономическа  зона на Гърция и спорните зони в ЮИ Средиземноморие. Изпрати кораб, придружен с половината турски флот в спорната зона.

В същото време тонът на Анкара носи увеличаващо напрежение и дори мога да ви кажа, че той е обиден и насочен към Атина, но и към Брюксел и останалите европейски столици.

Това е поведение, което няма да бъде понасяно.

Гърция не си променя позицията, а другите разбират, че сега не Гърция създава проблемите.

А Турция, която иска да си разшири границите. Да наруши статуквото без да спазва международното право.

Ние искаме две неща – първо – диалог без присъствието на някакви военни средства на място. И второ – спазване на международното право в двустранните ни отношения.