Може ли това място в Нова Зеландия да се възстанови

Джим Баулт, Областен управител на Куийнстаун Лейкс, Пол АНдерсън, изпълнителен директор на NZ Ski

14:44 | 28 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Джим Баулт, Областен управител на Куийнстаун Лейкс:

Куийнстаун винаги силно е разчитал на международния туризъм. Очевидно започнахме да разчитаме по-малко на това.

Как заместваме този чуждестранен приход?

Според нас, понеже това място е хубаво, хората ще идват тук два пъти годишно. А ние трябва да им създаваме повече възможности и причини да идват тук. Затова работим много по стратегията за провеждане на събития – спортни, културни и т.н.

Един от най-големите ни проблеми са работниците – мигранти. Първоначално нямаше подкрепа за тях. Успяхме да убедим правителството да ги подпомогне. Но продължаваме да имаме около 4 хиляди работници – мигранти в областта. Реалността е, че Кивитата не са склонни да вършат някои неща и мигрантите запълват тези работни места.

Куийнстаун наистина разчита най-вече на мигрантите, за да може да осигури нискодоходни услуги в сферата на туризма.

За тях бе невероятно предизвикателство да намерят нова работа или да се приберат у дома.

Сферата на психичното здраве, особено тук в Куийнстаун, бе огромно предизвикателство за всички. Нямаше възможност да се намери ниво на стабилност и в хаоса и това доведе до много стрес, особено заради проблема как да сложат храна на масата.

Пол Андерсън, изпълнителен директор на NZ Ski:

Обикновено 30-40% от посетителите ни идват отвъд Тасмания. Главно от източното крайбрежие, Брисбейн и Сидни.

Тази година очевидно това не беше така, но за наша радост много хора дойдоха от северния остров и запълниха тази липса. Особено по време на училищните ваканции. Обаче след като ваканциите свършиха, видяхме че Кивитата се върнаха на работа, затова трябваше да поработим върху вътрешното търсене в периодите извън високия сезон.

Основният начин за спестяване е чрез намаляване на персонала и понижаване нивата на обслужване. Например местата за хранене и напитки не бяха отворени толкова дълго. И може би не успявахме да излизаме и обработваме толкова писти, колкото обикновено поддържаме.

NZ Ski обикновено наема 50-60% работници – мигранти. Най-много бяха засегнати инструкторите на зимни спортове.