Сделката TikTok-Oracle спечели одобрението на Тръмп

Стивън Енгъл, Bloomberg

14:30 | 21 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Големите притеснения на Белият дом са, че има въпроси с националната сигурност. И дали всички тези въпроси са взети предвид в тази сделка. Доналд Тръмп, както току-що чухте, я одобри по принцип. Имат още около седмица, защото Министерството на търговията удължи забраната, която щеше да влезе в сила вчера – TikTok да бъде премахната от апстора в САЩ.

Това се отложи с още една седмица, тъй като всички страни  започват да работят по тази сделка. А тя е доста сложна. Нека да прегледаме някои на позитивите и негативите от гледна точка на САЩ и след това, разбира се, и от китайска перспектива, защото китайското правителство все пак също ще трябва да одобри тази сделка.

Така по принцип Oracle ще вземе около 12,5% дял. Тук участва също и WalMart със 7,5% дял. Така че Oracle и WalMart ще имат около 20 %. Bytedance, според запознати се твърди, че търсят оценка от около 60 милиарда долара. Ако се съгласят с тази оценка, този дял от 20% ще струва около 12 милиарда долара. Сега за някои от опасенията свързани с националната  сигурност. Какво ще се случи с програмния код? Какво ще се случи с алгоритмите?

А какво ще стане с американската собственост?

Част от това вече е разгледано. Bytedance, това е компанията майка на Tiktok, ще продължават да имат почти пълен контрол над алгоритмите, а Oracle ще може да има достъп, за да вижда програмния код, както и актуализациите и е сигурен, че няма задни вратички, които да позволят на лица в  Китай достъп до американските данни очевидно.

Що се отнася до членовете на борда, четирима от петимата членове на борда ще бъдат американци, включително изпълнителния директор на WalMart, а също и структурата. Докато Bytedance има 80 % от тази нова компания,  поради съществуващите акционери, които включват американски компании като Sequoia Capital.

Говорим за 53% американска собственост. Това е, което Доналд Тръмп в Белия дом приема с одобрение в момента -  че това е победа за американците, а също и създаването на двадесет и пет хиляди работни места за тази нова компания, която ще се намира в Тексас.