Отстъпление в разработката на ваксина на AstraZeneca

Райли Грифин, Bloomberg News

22:18 | 9 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

AstraZeneca и Оксфордският университет се считат от много хора за водещи в надпреварата за ваксината за Ковид-19. Очите на целия свят са обърнати към този късен етап от клиничното изпитване, което се очаква да отчете междинни данни този месец, като дава надежда да се доближим до някакво подобие на нормалност.

Тази вечер  в Ню Йорк  научихме, че AstraZeneca е спряла да инжектира експерименталната ваксина против корона вирус, след като лице, участвало в едно от проучванията е заболяло неизвестно от какво.

И до този момент все още не знаем какво е заболяването.

Такъв ход има за цел да предостави  време за преразглеждане на данните за безопасността, докато  запази целостта на клиничното изпитване, според компанията, която нарича този процес рутинен. И те работят за ускоряване на преразглеждането в момента.

Първоначално учените омаловажат значимостта на всичко това, като казват че при големите проучвания такива неща не са необичайни.

И има голям шанс това нежелано събитие да не е свързано с ваксината.

Междувременно е важно да разберат причината за него и също така дали е свързано с дозировката.

Най-общо казано като говорим за спиране на процеса на разработване на ваксина, обикновено участниците са здрави и може да не се нуждаят от имунизация. Но, разбира се, това, което е нормално във времена като тези, оценката на данните може да доведе до забавяне в САЩ, а ваксина се търси спешно в Ню Йорк и в другите страни.

Това развитие на нещата има реален потенциал да възпрепятства един от най-важните и отблизо наблюдавани научни спринтове в историята на повече от 170 ваксини в процес на разработване и над 30 от които са в период на проучвания върху хора.