Канада купува 100 млн дози Novavax, част 2

08:29 | 2 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Съвсем накратко, изходихме от общите етични принципи и постепенно стеснихме рамката, процеса, за да стигнем до реалното групиране. Предложихме две групи хора, които да бъдат ваксинирани преди масовите ваксинации.

Първата група включва онези хора, които са важни за продължаването на борбата с пандемията.

Това са здравните работници, които осигуряват пряка грижа за пациентите с КОВИД-19, включително и хората, които извършват ваксинациите, всички здравни работници, които са на първа линия и работят с пациенти.

Тук са и хората които са в рисковата група за КОВИД-19 или за застрашени от усложнения. Това са хората над 65 години, с придружаващи заболявания, но не и такива с множество придружаващи заболявания. Хората работещи в старчески домове. След това са хората, които са незаменими в поддържането на обществото.

Например шофьорите на автобуси и влаковите машинисти, тези които работят в хранителните магазини и са незаменими за снабдяването с храни. Учителите и работещите в училищата. Това според нас са хората, които е най-важно да бъдат ваксинирани първи. Надяваме се, с времето всички да се съгласят да се ваксинират. Не става въпрос дали хората ще се ваксинират, а кой ще се ваксинира първи в началния период, когато броят на ваксините ще е ограничен.