Защо изборите в САЩ 2020 може да се превърнат в кошмар, част 2

Йеал Ейнстат, гост-изследовател, Cornell Tech Digital Life Initiative

13:41 | 19 август 2020
Обновен: 13:50 | 19 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Вече видяхме, как някои хора използваха момента, за да разпространяват абсурдни лъжи за Камала Харис, което не беше изненадващо.

Но сега въпросът е как тези платформи ще се справят с това.

Нещата стават интересни.

Не бива да забравяме, че хората започват да гласуват през септември. Всички говорят за 3 ноември, но тъй като толкова много хора ще гласуват чрез пощата, гласуването започва още през септември. Нямаме много време да измислим как да изградим доверие и да направим платформите сигурни и безопасни. А това трябва да стане спешно. Битката вече започна.

Мерките за платформите

Съставихме списък от идеи, това са непосредствени мерки, а не системни промени. Например Facebook, където преди работех и която познавам най-добре.

Преди дни компанията обяви, че прави нов център за гласуване.

Това е страхотно и се радвам, че искат да информират потребителите кое съдържание е надеждно.

Но проблемът с това е, че отговорността все още е при потребителите, които трябва да пожелаят да научат информацията за гласуването.

Ние, група членове на академичната общност и експерти по такава информация и платформи изготвихме 4 препоръки освен това, което Facebook вече прави.

Трябва да пояснят дали политиката за потискане на гласуването и дезинформацията относно политиките за гласуване се отнася за политици. Защото независимо от всичко, което говорим, те засягат само периферията на основния проблем. А той е, че платформите разрешават на политиците да лъжат за изпращане на бюлетини по пощата и за процедури за гласуване.

Така че първо платформите трябва да пояснят тези неща.