Япония отрече спекулациите за здравето на Абе

Изабел Рейнолдс, Bloomberg

13:37 | 18 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

През първите седмици и месеци на коронавирусната пандемия Шинзо Абе даваше много на брой и дълги пресконференции, на които обясняваше подробно политиките на правителството за овладяване на коронавируса.

А от средата на юни, когато завърши сесията на парламента, ясно си пролича, че появите му пред публика намаляха значително, като той отговаряше единствено на по 1-2 въпроса на медиите.

Възможно е да не се е чувствал добре, но вчера той отиде в болница.

Възможно е това да е контролен преглед, след профилактичния преглед, който му беше направен през юни. Въпреки това продължават спекулациите за това, че той не изглежда добре. Същевременно, някои хора казват, че вероятно той просто трябва да си вземе малко почивка. Вчера финансовият министър заяви, че е нормално Абе да е неразположен, като се има предвид, че не е имал почивен ден от 6 месеца. И членове на кабинета му и други длъжностни лица го призовават да си вземе почивка.

Като за начало няма да има нужда от избори. Първо неговото място ще бъде заето от заместник министър-председателя. След това, управляващата либерално-демократическа партия ще проведе избори, за да определи следващия лидер. През последните седмици се говори за няколко имена.

Едно от тях е на бившия министър на отбраната Шигеру Ичиба. Освен това се говори и за сегашния министър на отбраната Таро Коно. Интересното при него е, че той е привърженик на орязването на разходи или поне си изгради такава репутация в миналото.

Ако той поеме властта е възможно да предприеме различни политики в някои сфери и това е нещо, което трябва да следим при евентуални промени на кабинета.