Возняк на страната на Apple в антитръстовото разследване

Стив Возниак, съосновател на Apple

14:13 | 27 юли 2020
Обновен: 14:18 | 27 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Рядко говоря по въпроси свързани с Apple . Отдавна не съм част от дейността на компанията и понякога имам негативно мнение за нея защото има прекалено голям контрол върху потребителите си, но съм мислил по този въпрос. Това антитръстово разследване се води в момента и в този случаи съм на страната на Apple.

А ако някои малък производител направи приложение, което и Apple  има и всички се оплакват, че версията на Apple е по-популярна, като Прогнозата за времето например. Но в много от случаите, разработчиците на приложението не вграждат защитата в приложението, която Apple предлага на клиентите си. И мисля, че това е от голямо значение, така че в този случаи, бих взел страната на Apple , но ще ви кажа като гледам изслушването.

Apple ще се изправи в пряка конкуренция и ще види добрите страни на другите приложения. Не мисля, че тя просто трябва да ги смачка и да вгради музиката в айфона. Мисля, че това е нещо положително. Аз подкрепям отворения пазар, конкуренцията и равенството. Не одобрявам когато големите риби просто изяждат по-малките. Просто така мисля.

Трябва да изслушам въпросите и отговорите от разследването, за да имам мнение. Против съм компаниите да са толкова големи, че могат просто да премазват малките конкурентите. Но ако осигурявате мащабните и качествените услуги, подобно на Apple , вие предпазвате клиентите си от лоши приложения или такива, които вредят на клиентите – още по-добре. Някои дори не се грижат за собствената си поверителност. Apple  отделя голямо внимание на това. Аз харесвам Apple , много харесвам и самия Тим Кук, но това не значи, че ще се съглася с всичко. Когато видя разследването може да преценя, че Apple  е можела да направи нещо по различен начин... но кой знае.