Южна Корея в рецесия заради последствията на пандемията върху износа

Анджела Сие, икономист, Barclays Азия

19:13 | 24 юли 2020
Обновен: 19:14 | 24 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки прогнозите на Barclays Азия за силно свиване на икономиката в сравнение с първото тримесечие, частното потребление се подобри през второто тримесечие спрямо първото благодарение на парите от правителството и данъчните облекчения, които насърчиха продажбите на дребно.

Смятаме, че разхлабването на правилата за социално дистанциране може да са оказали някаква подкрепа, но тя все още не е достатъчна, за да компенсира слабостта при износа, който има двуцифрен спад. Данните от четвъртък са по-зле от очакваното.

Въпреки това, Анджела Сие каза че второто тримесечие е поврат в кризата. Високочестотните индикатори са потвърдили, че вътрешната икономическа активност и износът може да се подобрят и затова те смятат, че политиците ще предпочетат да прескочат слабостта през второто тримесечие и да насочат вниманието си върху подема във второто полугодие.

Най-добрият сценарий за износа на Bаrclays Азия е за умерено възстановяване, но нещата няма да са много плавни. Очаква се по-бързо от прогнозираното възстановяване в Китай. И устойчивост, благодарение на структурното търсене от големите компании и на работата от дома, които може да подкрепят възстановяването на износа.

Но нещата няма да са така лесни. Има притеснения, че цените на чиповете памет може да започнат корекция във втората половина на годината. И ръстът в глобалните случаи на Covid вероятно все още може да натежи на възстановяването във второто полугодие. Все още има очаквания износът да се възстанови, но няма да е бързо.