Доларът страда по редица причини: TD Securities

Митул Котеча, ст. анализатор и пазарен стратег, TD Securities

18:45 | 24 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Според Митул Котеча, старши анализатор и пазарен стратег в TD Securities, има оптимизъм по отношение на Европа и фонда за възстановяване, което подкрепи еврото в последните седмици. В същото време засилването на вируса в САЩ, както и тревогата за изборите изтриха ръста, който долара имаше в последните седмици.

Напрежението с Китай е друга причина. Всичко това заедно усили несигурността около долара и му натежа, смята анализаторът.  Според техническите показатели, това не е стресов натиск, а показват, "че сме на критични нива, но ситуацията е все едно се опитваш да хванеш падащ нож".

Г-н Котеча не вижда в момента никаква причина да се държат дълги позиции към долара: "Подкрепата за дългите позиции към долара е доста ограничена."

От тази ситуация, според него, могат да се възползват валутите със силна чувствителност към слабия долара в Азия. Например сингапурският долар, корейският вон и напоследък индонезийската рупия, която по принцип не е чувствителна спрямо долара, но в последните 3 месеца стана точно такава.

Корейският вон и сингапурският долар са двете валути, за които може да се очаква да се възползват най-много от слабия долар.