Де Блазио иска да съди Тръмп

Бил де Блазио, кмет на Ню Йорк

14:21 | 22 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Този президент само говори и блъфира, като казва, че ще направи неща, които никога по правило не реално не прави.

Първо, не следва да надценяваме изявленията му. Те толкова често не са верни. На второ място, ако се опита да го направи, това само ще създаде допълнително проблеми, като ответния удар няма да повиши безопасността. И ние незабавно ще предприемем съдебни стъпки, за да го спрем.

За мен това ще бъде поредният пример на незаконни и неконституционни действия от страна на президента. Често ни се е налагало да се изправяме срещу него в съда и обикновено печелим. Да се надяваме да не се стига до там. Но, ако се наложи, ще го направим.

Случилото се в Портланд е чиста перверзия, беше чист ответен удар, който напълно влоши нещата и породи огромна болка, хаос и гняв в тази общност.

Буквално федералното правителство се намеси в ситуация, с която местните власти се опитваха да се  справят, и намесата му силно влоши нещата. И отгоре на всичко, в явен разрез с основни конституционни права: арестите на хора без да е ясна самоличността на арестуваните, ползването на немаркирани автомобили по напълно объркващ за хората начин.

Това е силно обезпокоителната реалност за Портланд.

Нееднократно сме се чудили накъде ни води този президент, дали не иска да отнеме основни права на американците. И виждаме, че Портланд само засилва тази тревога. Нюйоркчани не биха приели добре подобни действия. Така че вярвам, че това е само блъф. Вярвам, че ще го победим в съда. Ако по някаква причина  пристигнат тук и не можем да ги оборим в съда, мисля, че те ще имат ограничен ефект върху всичко, свързано с безопасността и просто ще породи много болка и хаос. Може би той цели точно това, Ема. Но то няма да промени настроенията на  нюйоркчани. Ние ще продължим с работата си за напредъка на града си.

Откъс от изявлението на кмета на Ню Йорк по повод изпращането на федерални части в градовете за осигуряване на реда.