Д-р Фаучи: Младите хора разпространяват вируса „по невнимание“

Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт за алергични и инфекциозни болести в САЩ

17:13 | 15 юли 2020
Автор: Ваня Дюлгерова

Директорът на Националния институт по алергични и инфекциозни болести Антъни Фаучи предупреждава младите хора, които залагат на това, че могат да излязат в барове и да се социализират, мислейки, че дори и да се разболеят, това няма да е тежък случай на Covid-19, но така те „по невнимание разпространяват пандемията." Той говори по време на виртуално събитие, чийто домакин бе Университета в Джорджтаун:

"Ако в момента погледнете какво се случва в страната, заразените са  предимно млади хора. Това до голяма степен, или поне частично, се дължи на кадрите по телевизията: как млади хора се събират по баровете, събиране на много хора на тесни места, мнозина не носят маски. Ситуацията е напълно разбираема. Когато един млад човек  си каже:“Статистически погледнато, шансовете да пострадам, да се заразя, са много по-ниски в  сравнение с един възрастен  човек или такъв с придружаващи заболявания. И тъй като съм млад човек, доста здрав, за мен няма такова значение. По-скоро бих излязъл да си  пийна „Маргарита“ в един бар сред много хора.“ За мен това е напълно разбираемо. Не виня невинните.

 Но, това, което те трябва да проумеят е, че като се има пред вид природата на тази епидемия, дори ако се заразите и не проявявате абсолютно никакви симптоми и изобщо не се разболеете, Вие неволно разпространявате пандемията. Вие сте част от проблема. А не решението. Защото като разпространявате пандемията, искам да кажа, че може и да няма значение за Вас лично, защото няма да проявите никакви симптоми, но съществува висок риск да заразите някой друг, който от своя страна да зарази още някой и този трети да е уязвим човек, който може да се разболее, да влезе в болница и дори да умре. Така че Вие не просто разпространявате епидемията, а и всъщност застрашавате живота на други хора.

Надявам се,  че можете да се обърнете с апел към младите хора не само да поемат личната си отговорност, но и да помислят за обществената си отговорност. Ето това имам пред вид, като казвам, че всички сме в една лодка. Всеки поотделно има своето място и роля, за да се овладее тази епидемия. Нехайството Ви дали ще се заразите или не не е добър начин да се овладее епидемията. Овладяването й означава да не допуснете да се заразите лично Вие, но и да не заразявате който и да е друг човек.

Повтарям  с известен трепет, че не виня никого и вярвам, че хората постъпват така неумишлено. Те не искат да са част от проблема, но неволно те стават част от проблема. И това е посланието, което искаме да се чуе."