Риши Сунак: Най-важното е безопасно да отворим икономиката, част 1

Риши Сунак, министър на финансите на Великобритания

20:35 | 13 юли 2020
Обновен: 20:37 | 13 юли 2020
Автор: Мария Попова

В интервю на Франсин Лакуа за  Bloomberg Риши Сунак, министър на финансите на Великобритания изрази своята убеденост, че това е било и е правилното, което е трябвало да се направи. Той допълни още: "Радвам се, че независимите институции като националната банка, бюрото по бюджета и МВФ, всички заявиха, че ситуацията би била много по-тежка, ако не бяхме предприели действия по начина, по който го направихме, за да осигурим подкрепа на предприятията и отделните хора и да защитим работните места в тази криза. Но с оглед на предстоящото, смятам, че най-важното, което трябва да направим е безопасно да отворим икономиката. Затова и очертаният от министър председателя план е толкова важен и ние трябва да продължим да изпълняваме този план.

Милиони хора работят в сектори, които бяха затворени, а туризма, забавленията и търговията на дребно отварят едва сега. Най-добрият начин да се защитят работните места е тези предприятия да отворят по безопасен и постепенен начин. Това е нещо, което правим. А относно завръщането на доверието в икономиката, знаем, че балансите на домакинствата, вложенията на потребителите, заемите на потребителите, всички данни, с които разполагаме са относително силни и стабилни.

Това което все още не знаем е дали хората са достатъчно спокойни, за да се върнат към всички тези неща. Това е критично важно и ние трябва да сме сигурни, че то е налице и ще бъде двигател на възстановяването. Очевидно, правителството може да направи така, че да се помогне на възстановяването.

Министър председателят ще произнесе реч, аз ще добавя подробности в идните седмици, но ние сме силно ангажирани с някои от нещата, за които говорехме още през март – за бюджета, за инвестициите в инфраструктура. Това са неща, които могат да помогнат и ние сме все така ангажирани с тези амбиции."