Новата стратегия на Северна Корея, част 1

Сю Ми Тери, старши изследовател CSIS, председател на Секция Корея

15:31 | 25 юни 2020
Обновен: 15:37 | 25 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Севернокорейският режим иска вдигане на санкциите. Ким Чен Ун ясно каза на срещата в Ханой, че иска това.

После бе разочарован от Южна Корея, защото президентът Мун говори за междукорейски ангажименти и други неща. Но Южна Корея не успя да постигне вдигане на санкциите. Така че Ким е разочарован от тях и взриви офиса за връзка, с което накара правителството на Южна Корея.

Но това, което действително иска е да бъде чут от Вашингтон и след това да продължи натиска. Вярвам, че ескалират напрежението срещу Южна Корея и САЩ, за да получат вдигане на санкциите и да увеличат напрежението. Така си мислят, че ще получат предимство за бъдещи преговори – било във втория мандат на Тръмп или в мандата на президента Байдън.

Четох книгата на Болтън. Той включва глави за Северна Корея, за срещите в Сингапур и Ханой. Ясно казва, че президентът Тръмп се е интересувал главно от шоуто, от драматизма, че е искал да подпише тази безсмислена декларация от срещата в Сингапур най-вече заради драматизма.

И след това и на срещата в Ханой.

Причината президентът Тръмп да си тръгне е била понеже това е още по-драматично действие. Болтън казва, че това е било още по-драматично. Седял е  цяла нощ заради показанията на Майкъл Коен. Бил е силно разочарован от бившия си адвокат и решил, че ако няма да има голяма сделка със Северна Корея, тогава да пробва по-малка.

И че по-драматично е щяло да изглежда, ако просто стане и си тръгне.

И срещата е била на нужното ниво за този театър.

Това предизвика силно разочарование у Южна Корея. А и за севернокорейците, които сега се опитват да засилят напрежението. Защото искат или да получат отстъпка във вид на облекчаване на санкциите, или да увеличат натиска за бъдещи преговори.

Първа част на анализа на Сю Ми Тери, старши изследовател CSIS за Bloomberg.