Самърс: Моментът е добър за технологичните компании

Лари Самърс, бивш финансов министър на САЩ

17:06 | 23 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Фактът, че всички работим от дома си, фактът, че всички пазаруваме онлайн от дома, фактът, че поддържаме всичките си социални контакти от дома си, за компаниите с платформи, които го правят възможно това е страхотна възможност.

Те бързо се разрастват, имат осигурени парични потоци в бъдеще в момент, когато лихвите са надолу.

Така че ако говорим като финансисти, това са дългосрочни компании. И това също допринесе за силата на техните акции.

Така че моментът е добър за големите технологични платформи.

В момента те печелят повече, отколкото преди.

Преди имаше много съществен проблем с облагането им с данъци.

Естеството на бизнеса им правеше много трудно проследяването на доходите им до определена страна. И затова те успяха да локализират доходи в данъчни убежища. В някои страни с най-ниски данъци в света, или в някакво киберпространство, където не си част от никоя страна.

И затова глобално тези компании плащаха чувствително по-ниски данъци в сравнение с пазарната им оценка.

Това дори с години бе на ръба на злоупотребата.

Точно за това трябва да се водят глобалните търговски преговори. Да се реши този проблем и да се въведе глобален режим на сътрудничество, така че да можем да облагаме с данъци печалбите на тези компании с изключително голям късмет. И техните акционери.

Не знам какво точно трябва да се реши в подробностите на преговорите.

Признавам, че има известен риск за американската позиция, защото повечето компании, които разполагат с тези изключителен капацитет на платформите си са американски. Например Amazon, Google, Facebook, Microsoft, Apple.

Но Боже мой, работата на министъра на финансите на САЩ е да защитава позициите на 330 млн американци! Не на 10 американски технологични компании, които плащат по-малко данъци, отколкото плаща секретарят като дял от приходите си.

Така че като видях САЩ да добавя тези преговори за глобалната данъчна справедливост в списъка с теми, които атакува в последните години – не бях доволен да го видя. Смятам, че министърът на финансите би трябвало да бъде колкото се може по-конструктивен по отношение на трудните проблеми, вместо да води битки за икономическите интереси на компании за трилион долара, които не дават работа и на 1% от американците.