Протестната риторика и изборите в САЩ

Калийн Бърк, професор по история в University College London

13:07 | 9 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria


Протестното движение в САЩ е доста интересно не само, защото има много по-малко полицейско насилие, каквото е имало обичайно през 60-те години, но и защото е мултикултурно. Не става дума за: „Ние белите срещу вас, черните,“ а по-скоро: „Всички сме заедно.“ Вероятно това дава надежда на хората, че ще настъпи коренна промяна.

Съединените щати са различни, това са 50 различни в много отношения системи. Не всички щати реагират по един и същи начин по причини, които всички знаем добре.

В по-единните, с повече централизирано управление държави като Великобритания е възможно да има реакция на национално ниво заради управлението от горе надолу. Това, което в момента виждаме в САЩ, макар да не знаем още колко време ще трае, е власт от долу нагоре.

И това, изглежда е власт от долу нагоре, която, честно казано, може да постигне успех за разлика от предишни бунтове в историята на страната.

Как ще се промени политиката след изборите през ноември?

Мисля, че зависи от реакцията на хората на Тръмп или на Байдън.

Тръмп се опитва да укрепи и разшири подкрепата, което е нужно за него, ако иска да победи. Байдън също се опитва да изгради широка подкрепа.

Но неговият подход е помирението, обединението на хората. Предстои да видим дали американците предпочитат „дружелюбност“ пред „конфронтация“.

Самата аз, без да ангажирам някого с прогнозите си, понеже историците са известни с негодните си прогнози, смятам, че повечето американци предпочитат да се разбират със съседите си, отколкото да различните квартали да се конфронтират. Т

ака хората  страдат, а не можеш да пострадаш ако си дружелюбен.