Какво да очакваме от първите 100 на кабинета Стармър, част 2

Лизи Бърдън, Bloomberg Лондон

14:00 | 10 юли 2024
Преводач: Петя Кушева

Това е около реформата в планирането и строителството на жилища. Какви други политики очакваме през следващите 100 дни на това правителство?

Не трябва да има изненади, защото Bloomberg имаше информацията за много от тези планове предварително. Лейбъристите имат 20 точки преднина в анкетите от много месеци, така че са много подготвени за правителство. Кийр Стармър държа реч през уикенда и каза, че е нетърпелив за промяна.

Някои от нещата, които очакваме, включват Great British Energy, публична компания, която има за цел да ускори инвестициите в енергетиката. Нова гранична агенция за предпазване от заплахата от партията на Найджъл Фараж Reform UK, която причини повечето от вредите на Консервативната партия.

Сега Фараж каза, че гласи същото за Лейбъристите. Очакваме работна група да ги консултира относно Националния фонд. Кийр Стармър замина за Вашингтон за срещата на върха на НАТО.  Той ще бъде пристиснат на масата между Байдън и президента на Украйна Зеленски.

Няма да остане незабелязано, че твърдо се придържа към ангажимента си да харчи само 2,5% от БВП за разходи за отбрана, когато фискалната ситуация го позволява.

Потенциално това може да е ябълката на раздора между дипломатите в залата.