Фабрис Потие: Националният сбор прилага рецептата Мелони

Фабрис Потие, директор Rasmussen Global

18:00 | 25 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Трябва ли да очакваме достатъчен брой места в парламента за Националния сбор? Трябва ли да очакваме премиер от тази партия? Твърдата подкрепа на Франция за Украйна ще бъде ли поставена под въпрос?

Първо, не мисля, че подкрепата на Франция за Украйна е твърда. Президентът Макрон едва в последната година се намеси с по-силна позиция срещу Русия и много по-позитивно отношение към Украйна.

Преди това неговата дипломация беше в разрез с тази на останалите съюзници.

Да, Франция има значение, Франция е голяма европейска военна сила. Но ако гледаме числата, приносът на Франция не е по-голям отколкото на Литва. Така че с цялото ми уважение към Литва, Франция все още не дава колкото може.

Да, ще бъде политическо и символично отстъпление, ако Франция откаже подкрепата си за Украйна.

Няма обаче да е голям удар, както ако го направи Германия.

Това е важен контекст за френската подкрепа, но според вашия анализ, все още ще бъде удар. Вярвате ли им на Националния сбор? Те направиха позицията си за Русия по-умерена. И смекчиха позицията си към Украйна. Може ли да им вярваме?

Това прилича на начина, по който Мелони представя нещата. Може да има някакво ядро в Националния сбор, което е за Русия и против Украйна. Но политически и тактически те решават да го заглушат и да се опитат да останат близо до мейнстрийма.

Не точно в мейнстрийма обаче. Все още изразяват известна критика и различия, но не колкото да им струва твърде много гласове.

Затова казвам, че прилагат рецептата Мелони с надежда да им донесе достатъчно гласове от мейнстрийма.