Макрон и Бардела използват силни думи 4 дни преди изборите

Алън Кац, Bloomberg Париж

16:00 | 25 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

"Това е избор не беше наложен. Дали съм доволен? Не. На 9 юни, ако има някой, който ще бъде наранен, това ще съм аз. Ако следваме логиката до края, страната ще експлодира или ще има гражданска война. Дали правим всичко както трябва? Не. След 7г дали хората не искат да те изритат? Разбира се?", казва Еманюел Макрон, президент на Франция

"Седемте дълги години макронизъм отслабиха страната. Бюджетът: почти в банкрут сме. Както и в областта на сигурност, миграционният хаос. Това е унижение. Днес Националният сбор е единственото обединение, способно да приложи стремежите, ясно изразени от френския народ по разумен начин. С две думи: готови сме", казва Жордан Бардела, президент на Националния сбор

Силни думи от Еманюел Макрон и Жордан Бардела. С подробности за френските избори и пазари включваме Алън Кац, директор на бюрото на Bloomberg в Париж. Кажете ни какво означават тези много силни коментари от двете страни за Франция и Европа?

Сондажите са сравнително стабилни. Имаше някои по-крайни коментари, променливи коментари, докато хората се готвят да видят действителните резултати от вота.

Президентът Макрон снощи се включи в този краен дискурс с това, което може да означават тези избори. Министърът на финансите Брюно Льо Мер го прави от 2 седмици.

Реакцията на Бардела и Льо Пен, особено тази сутрин от Марин Льо Пен, за което имаме статия, е, че Макрон показва, че е загубил вота, по нейните думи. Макар че истинските резултати ще се видят след известно време.

Но показва, че хората трябва да се готвят за това, което предстои с поред проучванията.

Националният сбор и Бардела казват, че са готови да управляват страната, казват: „Дайте ни парламентарно мнозинство“. А Макрон казва: „Чакайте малко, тревожа се ако стане така и ето с какво се опитвам да ви уплаша, за да не се случи“.