Нетаняху: САЩ задържа оръжия и боеприпаси за Израел

Дана Креш, Bloomberg

17:30 | 20 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

"Заявих, че е немислимо, че през последните няколко месеца администрацията на Байдън задържа оръжия и муниции за Израел. По време на Втората световна война, Уинстън Чърчил заявява на САЩ „Дайте ни инструментите и ще свършим работата“. Аз казвам „Дайте ни инструментите и ще свършим работата много по-бързо“, каза Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

Според репортажи, екипът на Байдън е шокиран от изявлението на Нетаняху. За да ни даде повече информация, към на се присъединява Дана Креш. Интересното е, че САЩ твърдят, че нямат представа откъде дойдоха тези обвинения. Какво се случва?

Във видеото министър-председателят Нетаняху, заяви, че е "немислимо САЩ да спира оръжия и муниции във време, когато Израел се бори за живота си". Това беше изненадващо – не знаехме – и очевидно САЩ също не са знаели.

Те отрекоха твърдението и заявиха, че – цитирам – нямаме представа за какво говори министър-председателят и има само една пратка на оръжия, която се проверява. Това включва бомбите с тегло от 90 килограма (200 паунда), за които САЩ се притесняваше, че ще бъдат използвани в Рафах и ще станат причина за много жертви.

Има размяна на критики между САЩ и Израел и е така от началото на войната, която навлиза в осмия си месец. САЩ неколкократно са критикували Израел и са изисквали повече самоконтрол и повече хуманитарна помощ като пое нещата в свои ръце с построяването на този плаващ кей.

Да поговорим и за Ливан. Колко внимателно би следвало да наблюдаваме онова, което се случва по границата?

Много внимателно – визитата на пратеник на САЩ говори, че има сериозни опасения за пълномащабна война. Дипломатическото усилие може и да се е провалило в опита си да се достигне до дипломатично решение, но засега имаха успех в това да запазят статуквото, тоест, правилата на общуване между двете.