Как Тексас драсна клечката на политически ад, част 1

12:00 | 26 май 2024
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

Това е история в три действия.

Първото е броят претърсвания на границата. Второто е промяната в политиката. Грег Абът прехвърли проблема на демократите.

Третото е в момента – година за избори, след като един законопроект отпада, след като мигранти все още идват, автобусите все още се движат, градовете все още страдат и отговори все още няма.

"Имиграцията винаги е била проблем за американската политика. Не е нужно човек да знае много американска история, за да се усети, че периоди на масова имиграция са следвани от обществен отзвук. Степента на имиграцията – особено през изминалото десетилетие – е доста висока", казва Бил Галстон, старши анализатор, Brookings Institution.

От години федералните служители, законотворците и жителите покрай дългата 2000 мили граница с Мексико измислят как да постъпват с хората, които незаконно преминават в САЩ

Срещите с граничния патрул са рекордно много. Твърди се, че това изкарва системата за имиграция като зле финансирана, непрозрачна и остаряла реликва, която се пръска по шевовете.

"Сред ангажираните организации президент Обама беше станал известен като главния депортатор, особено по време на втория си мандат, когато той показно връщаше хората, подобно на тактиката на президент Тръмп, която пък беше изключително непопулярна сред Демократичната партия", казва Бил Галстон от Brookings Institution.

Тръмп изгони много хора с правомощия, които вече не съществуват. Едно от тях е „Раздел 42.“ Това бяха правомощия свързани с пандемията, които на практика бяха използвани, за да оправдаят депортацията.

Имиграционната система на Америка е създадена за съвсем друга епоха. Съвсем други цифри.

Превод Стилиян Василев, част 1/5.