Ryanair: Boeing бавно увеличава производството, част 2

Майкъл О’Лиъри, директор на Ryanair

18:15 | 23 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Това отнема ли част от натиска от липсата на доставки на 23 самолета от Boeing, които казват, че може да закъсненият, защото капацитетът е по-малкия проблем?

Не мисля. Предпочитам да си получа самолетите. Можем да ги напълним през пика. Защото смятаме, че през юли-август-септември пътуванията ще са силни. И цените също.

Съжаляваме, че ще получим 23 самолета по-малко. Наели сме екипажи. Имаме си всички пилоти и кабинен състав. Те ще бъдат малко по-натоварени през второто тримесечие. Но с по-ниски обеми.

Бяхме принудени да намалим прогнозата си за въздушния трафик на пътници от 205 млн за годината на около 200 млн пътници.

Това не ни помага особено, защото се готвим за ръст. А Boeing ще ни даде 20 самолета по-малко.

Вие сте известни това, че внимателно следите разходите. Опитвате се силно да ги намалите за потребителя. Опитвате ли се да направите сделка за тези самолети? Опитвате ли се да купите самолети от други? Казват ли ви: Ако искате да минете на ербъси, ок, аз ще взема вашите 737 МАХ?

Вече казахме какво мислим за тези глупости по-рано през годината. Че нямало да вземем тези МАКС10. Ще си ги вземем. Ако не ги искате, ние ги вземаме.

Взехте ли ги?

Разбира се.. не. Те мрънкаха малко и решиха да ги задържат.

Доставките на самолети са изключително затегнати. Airbus и Boeing изостават силно с доставките си.

Защото реалните проблеми с капацитета в Европа за следващите няколко лета ще бъдат такива. Производителите закъсняват. Флотът на Airbus.. 20% от ербъсите са приземени заради проблема с двигателите на Pratt & Whitney.

Европа е пазар на ербъси. Така че капацитетът е ограничен.

Леко е изненадващо обаче, че цените това лято са по-ниски. Решихме, че ще бъдат по-високи заради проблемите с капацитета, но ако потребителите са малко по-чувствителни към цените, ние ги стимулираме. Добре е за бизнеса, защото сме авиокомпанията с най-ниските цени.

Какво чувате от Boeing? Преди казахте, че очаквате доставките още да паднат. Колко още?

Добър въпрос. Първо, ние сме с 20 самолета по-малко. Трябваше да получим 59 за това лято, но в най-добрия начин ще имаме 39.

Но забелязваме в последните седмици признаци на подобрение. Стефани Поул и екипът в Сиатъл вършат добра работа. Вземат фюзелаж, който е напълно без дефекти. Но все още не сме забелязали ускоряване на производството в Сиатъл.

Все още им отнема 12 до 14 седмици, за да направят един самолет, а би трябвало да става за 8 до 10 седмици.

Преди 2 седмици ни пратиха известие за доставките. Очаквахме 2 доставки през юни и три през юли. Ще получим 2 през юни и май 7 през юли.

Така че започваме да забелязваме подобряване на ситуацията. Но с малки, бебешки стъпки.

Все още имаме да получаваме самолети през август, септември и октомври. Дори да не можем да летим с тях през тези месеци. Надяваме се да получим всички 59 самолета тази календарна година.

И големият проблем – Boeing ще трябва да ни достави 29 самолета по договор между януари и април 2025г.

Мисля, че леко напредват. Малки стъпки. Лек напредък. Но не искаме повече лоши новини.