Тръмп продължава да води в седемте колебаещи се щати

Уенди Бенджъминсън, Bloomberg

17:30 | 23 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Това не беше открита препоръка. Тя не окуражава никой друг да гласува за Доналд Тръмп, тя само казва, че ще гласува за него. Но нямаше нужда да го казва на глас.

Не, нямаше нужда изобщо да го казва на глас освен ако не искаше да бъде обещаващ кандидат в Републиканската партия за в бъдеще. Ако средата около Тръмп издържи, ако загуби през ноември или завърши президентския си мандат през 2028 г.

Все пак е много изненадващо, защото в дебат след дебат по време на републиканските предварителни дебати в края на миналата и началото на тази година, онова, което чувахме от Ники Хейли беше – цитирам:

Бях посланик на ООН, казвам ви, че той е опасен, светът навън е опасен. Не можем да оставим такъв човек в Белия дом.

Сега тя ще гласува за него. Ясно е, че това е политическа пресметливост в най-добрия си вид.

Това ми напомня за деня, когато бяхте с нас на тази маса, когато Мич Макконъл обяви, че се оттегля от поста на лидер на републиканците в Сената. Онова, което казахте в онзи ден беше – цитирам - трансформацията е завършена.

Да, точно така.

Това е следващото доказателство?

Абсолютно, точно така. Това е следващото доказателство за това.

Видяхме какво стана с Лиз Чейни, която запази позицията си, когато Доналд Тръмп беше опасен.

Тя беше председател на комисията на 6 януари, водеше разследването и ефективно беше отхвърлена от собствената си партия, въпреки произхода и семейството си, които са истински републиканци.

Тя е буквално навън, в пустошта на Уайоминг. Ники Хейли очевидно иска да е в играта, а това е, което се иска за тази цел. Удивително е.

Значи тя ще гласува за Доналд Тръмп, но според анкетите на Bloomberg доста от гласоподавателите в седемте колебаещи се щати, които ще изберат кандидат на републиканците все още трябва гласуват.

Той води в тези седем щата с четири пункта срещу Байдън на картата на изборите. Ако се погледне под повърхността, какво точно се случва във всеки един от тези щати? Има ли потенциално добри новини за президента?

Ако екипа на Байдън погледне по-внимателно, ще види и позитивни неща. Надпреварата се ожесточи в последния месец. В анкетата от април Тръмп водеше с 6 пункта, а сега води с 4 пункта.

В анкетата имаме въпрос, който гласи – чували ли сте, виждали ли сте, чели ли сте нещо свързано с Доналд Тръмп, Джо Байдън или други хора. 65% заявиха, че са виждали негативни новини за Доналд Тръмп наскоро.

Когато ги попитахме какви негативни новини са видели, се оказа, че става дума за съдебния процес. Отразяването на съдебния процес, свързан с това как се е справил с купуването на мълчанието на Сторми Даниълс. Този съдебен процес има ефект върху надпреварата, ние така смятаме.

Хората малко се колебаят да гласуват за Тръмп. Той все е още не е оправдан или осъден, така че ще изчакаме да видим как ще се чувствах хората след като процесът приключи.