Костис Хацидакис: Гърция дава 3% от бюджета си за отбрана

Костис Хацидакис, финансов министър на Гърция

16:43 | 23 април 2024
Обновен: 16:43 | 23 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Г-н министър, оценявам това, че казахте, че не можем да променим света, но светът ви влияе. Знам, че един от големите разговори в МВФ беше силният долар. Министър Йелън каза, че разбира тежкото положение към което вървят тези други страни де факто подавайки ръка, за да каже, ако има нужда да се намесите, можете. Разбира се, Европа може да се сблъска с по-слабо евро, ако започнат да понижават лихвите преди Фед. Проблем ли е по-слабото евро за Вас, за Вашата страна. По-слабото евро насърчава ли туризма? Със сигурност това е нещо, което би било добре дошло.

Имахме интересна среща с Министър Йелън преди няколко месеца в Брюксел, на срещата на Еврогрупата. Разменихме мнения и имаме добро сътрудничество.

Трябва да насочим усилията си към политиките, които прилагаме в Европа. Ключовата дума за нас е конкурентоспособност, независимо от политиките, приети тук във Вашингтон, окръг Колумбия.

Сега има някои много интересни доклади в Брюксел, фокусирани точно върху този въпрос, конкурентоспособността на единния пазар на Европа. Опитваме да играем градивна роля в адаптирането на европейската политика към новите реалности.

Разбира се, що се отнася до Европа, трябва да бъдем повече конкурентоспособни в близко бъдеще.

Г-н министър, как овладявате идеята, че трябва да бъдете по-конкурентоспособни, като същевременно контролирате фискалните разходи? Защото част от конкурентоспособността е това, с което сега се сблъсквате от Америка. Натрупва се огромен фискален товар, но от него идва икономическа сила. Как съпоставяте това с конкурентоспособността, докато запазвате фискалните ограничения?

Още веднъж, няма да засягам политиките, които трябва да следват Съединените щати или дори Европейския съюз. Ние сме член на Европейския съюз. Опитваме се да играем градивна роля там. Имаме уроците от предишното десетилетие.

Е, разбира се. Но, нека попитам тогава за един друг разговор, който присъства в годината на изборите в САЩ, а именно разходите за отбрана. Гърция е една от страните, които надхвърлиха целта от 2%, поставена от НАТО. Нещо, за което Тръмп беше много критичен към други членове на НАТО, които не я достигнаха. В разгара на две горещи войни сме сега, които възникнаха само през последните няколко години. Основателни ли са тези критики, г-н министър? Трябва ли други страни от НАТО да започнат да харчат повече за отбрана?

Както може би знаете, ние харчим 3% от бюджета за отбрана. Ние сме втората страна по отношение на класиране в НАТО сред европейските страни, след Полша. Така че изпълнихме поставените критерии и мисля, че всички държави-членки трябва да се съобразяват с правилата. Това е причината, поради която имаме съюз. Има правила и ние трябва да ги спазваме. Това е нашето послание. И то е много просто.