Камарата на представителите на САЩ предоставя 95 млрд долара за помощ на Украйна, Израел и Тайван

Майкъл Хийт, Bloomberg

12:30 | 23 април 2024
Обновен: 16:28 | 23 април 2024
Преводач: Петя Кушева

За повече информация по въпроса нека включим Хийт от Bloomberg. Майкъл, това беше като вадене на зъби. Отне много време, за да стигнем до тук. Можете ли да ни кажете колко важна е Украйна? И тъй като ноември наближава, има ли шанс това да е всичко?

Да, Пол, добра забележка. Уинстън Чърчил някога казал, че САЩ винаги постъпват правилно, след като са проучили всяка друга опция. И това е такъв случай. Вижте, това е изключително важно за Украйна. Русия се възползваше от липсата на боеприпаси, от борбите си да вкара достатъчно хора на фронта, така че да, това е морална подкрепа и също така вероятно ще стабилизира ситуацията, както каза президентът Зеленски, което е изключително важно. Това беше на заден план и Русия се възползва.

Русия следи много внимателно какво се случва с отношенията между САЩ и Украйна, и отношенията на Украйна със Запада. Но сте прав. През ноември, ако имаме администрация на Тръмп, а той е толкова позитивен към Путин и беше съобщено доста ясно, че почти идеализира руския лидер, има всички шансове, помощта да бъде спряна. Тогава наистина ще зависи от Европа да се намеси. Може ли Европа да го направи? Доста съмнително е. Украйна има огромна зависимост от тези избори, а Русия наистина има попътен вятър в момента. Другото нещо с Русия е, че колкото по-дълго продължава войната, толкова по-добре става за нея. Така че Украйна отчаяно се нуждаеше от това.

Майкъл, част от това финансиране отива към Израел. Разбираме от Нетаняху, че това може да бъде частично изразходвано за операции в Газа. Всъщност не изглежда, че това е посоката, която Белият дом би искал, въпреки че те призоваха за допълнителна помощ.

Да, беше от съществено значение този пакет да се гласува заедно за двете страни, само за да може всички да го подкрепят. Беше много важно да се приеме.

А САЩ никога няма да остави Израел без амунициите и необходимите средства. Но, да, Рафа ще се върне на дневен ред. Очевидно всички бяха много фокусирани върху Иран и Газа някак остана на заден план. Израелския удар бе омаловажен от Иран, а всички на Запад го похвалиха, въпреки че не искаха Израел да отмъщава. Ударът беше до голяма степен просто да се разбере докъде могат да стигнат, но нека спрем до тук. Иран го омаловажи и това означава, че нещата затихват.

Но мисля, че дори да оставим настрана Рафа и притесненията там, базовата линия се повиши за битките между държавите, битките между Израел и Иран. А очевидно имаме Хизбула на северната граница на Израел. Позицията на Израел в областта на сигурността се влоши леко от гледна точка на това, че Иран направи този опит. Но зависи какво ще стане, ако Израел наистина продължи с Рафа, а Иран остане на заден план, ако изчака малко по-дълго, хората ще продължат да се фокусират върху това. Но САЩ винаги ще подкрепят Израел и винаги са гарантирали, че има средства. Въпреки това, ако атакуват Рафа веднага, може би няма да изглежда толкова добре. Но мисля, че в случая с Иран всички знаеха, че трябва да отвърнат.