Barclays: Клиентите ни отчаяно търсят ръст

Стивън Дейнтън, президент на Barclays Bank

13:30 | 19 април 2024
Обновен: 15:05 | 19 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

А петролът? Още няколко долара и според някои ще стигнем 100. Може би дори 120. Като имаме предвид какво каза МВФ през нощта. Ако се появи 15% ръст на цената на петрола, инфлацията ще се вдигне с 0,7%. Как това оформя логиката на Фед и избора му?

Много е важно за Фед. Енергийните цени имат важен принос. Нищо не засяга повече американските граждани от цената на петрола през цената на бензина на бензиностанцията.

Това ще бъде голяма тревога не само за Фед, но и за политическата система в САЩ.

Но ако се върнем към геополитическите събития от последните 2г, говоря за Украйна, говоря за събитията тази и миналата година в Близкия изток, има реални опасения за веригите на доставка.

Връщането на активи по-близо до дома, особено в САЩ, пренасянето на активи към приятелски страни, това са гигантски теми. Очаквам да продължаваме да откриваме тези последствия особено за веригите на доставка. Те също ще се отразят на цените на суровините.

Цената на медта тази година значително се повиши. Цената на алуминия – също. Всичко това в контекста на много слабата китайска икономика. И това е невероятно.

Вероятно не само геополитическите събития ще бъдат отчитани, но забелязваме, че става съществен проблем силната промяна във веригите на доставка и управлението им.

Говорите за повишена волатилност, дори при акциите. Какво съветвате клиентите си да направят? И какво чувате от тях? Какво става с техния апетит към риск? Повишава ли се или хеджират риска?

Редица клиенти в началото на годината се насочиха съвсем умишлено към ценни книжа. Това се забеляза в светлината на събитията в Япония. Пазарът на акции в Япония направи рали с над 20% тази година. Очевидно имаше потискане в последните 4 седмици. Но това бе отразено на повечето големи пазари на акции.

Например в САЩ. S&P се търгуваше с до над 10% ръст. Хората се опитват да намерят ръста и са много доволни с понижението на инфлационния цикъл.

Например към края на миналата година очакванията към Фед първоначално бяха за 7 намаления. Това даде силна увереност към рисковите акции.

Затова пазарите на акции направиха значително рали в началото на годината. Всъщност си казах, че са изключително устойчиви, но инвеститорите отчаяно се опитваха да намерят ръст. Очаквам това да продължава в следващите 6 месеца. На фона на много важните събития, които смущават този ход.