Важно е какво ще каже Лагард за курса евро-долар

Лизи Бърдън, Bloomberg

15:30 | 11 април 2024
Обновен: 16:48 | 11 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Решението на ЕЦБ е точно според очакванията. Те запазиха лихвите. Казаха ни защо.

Казаха, че инфлацията продължава да пада. Повечето индикатори на основната инфлация намаляват.

Нивата на лихвите силно допринасят за постигането на тези цел от 2%.

Вече забелязахме, че инфлацията при услугите остава устойчива, но перспективите за ръст в еврозоната се подобряват.

Това им дава възможност да изчакат малко повече. Казаха, че искат да видят данните за заплатите през юни, преди да вземат решението.

Наистина на пресконференцията ще искаме да чуем тона на Кристин Лагард, когато говори за пътя на лихвите след юни. Защото икономистите очакват четвърт пункт намаление през всяко тримесечие.

Трейдърите не промениха оценката си. Очакванията им ЕЦБ да не направи намаление останаха стабилни. Оценяват 19 базисни пункта намаление през юни. Това е реакцията на пазарите.

ЕЦБ продължава да не посочва определен път на лихвите. Колко е различна комуникацията им? Или колко е сходна с тази на BoE? Приличат ли си двете в момента?

Никой не иска да каже категорично. При ЕЦБ няма нищо явно. Това очаквахме. Да не искат да поемат ангажименти преди да видят важните данни за заплатите.  

Същото е и в Обединеното кралство с BoE. Защото има толкова голяма несигурност в икономическата прогноза в момента.

Но големият въпрос пред ЕЦБ докато различията с Фед изглеждат неизбежни, какво става със слабостта на еврото? Говорихте с Мохамед Алариан за тревогата от паритета евро-долар.

Дали Кристин Лагард на пресконференцията си ще спомене волатилността на валутния курс и потенциалното й отражение върху инфлацията в еврозоната? Това трябва да внимаваме дали ще чуем.