Allianz: Европа има нужда от намаление на лихвите

Людовик Сюбран, главен икономист, Allianz

14:30 | 11 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Трудно е да се намалят и да се оправдае това. За това говореше Лари Самърс преди малко, че ще бъде голяма грешка да се намаляват през юни. Започнахте с Европа и ще ви позволим да го кажете. ..

Това е нашият ден!

Добре де, не се тревожете.

Поне един ден може да говорите за ЕЦБ.

Май отдавна сте в Обединеното кралство. На въпроса. Облигационният пазар започва да оценява не 75 базисни пункта, а друго. Какво трябва да направи Лагард? Европа се нуждае от намаляване на лихвите. По-бързо, по-рано и повече от САЩ. Какво ще направи Лагард? Дали ще поддържа мечтата за юни?

Трябва да се обадите на някой приятел да го уреди. Не.. Големият проблем..

Тук се води голям дебат, защото случаят прилича на котката на Шрьодингер.

УС на ЕЦБ трябва да намали лихвите, без да знае какво ще направи Пауъл след 10 дни. Като Залога на Паскал.

За мен е много сложно, защото макар че искаме да сме независими, знаем, както говорихме неотдавна, че американският финансов въртоп е неизбежен.

Затова мисля, че има всички основания ЕЦБ да намали лихвите през юни. Имат всички основания да намалят само с 50 бипса тази година: намаляват и правят пауза, и отново повтарят.

Но го има страхът да си пръв. Навсякъде. Като говорите с инвеститорите, те откриват как се задава голямата разлика между лихвите. Очакват по-силен долар. Виждат идеята, че технологичните ETF-и са по-добри от всяка държавна облигация в Европа.

Така че има малко риск от изтичане на капитал. Но асинхронът на централните банки трудно ще се преглътне в Европа.

И все пак: трябва да свалим лихвите. За нас е почти невъзможно да не паднат. Защото услугите са ок, но всичко останало пада доста бързо.