BoJ мисли да повиши прогнозата на инфлация

Брайън Фолър, Bloomberg

11:00 | 10 април 2024
Обновен: 13:52 | 10 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

BoJ се предполага, че обмисля да вдигне прогнозата си за инфлацията на заседание в края на месеца след изненадващо силните резултати от преговорите за заплатите. Гуверньорът Казуо Уеда подчерта ефекта на слабата йена.

"Монетарната политика няма за цел да управлява валутния курс, който може да повлияе върху икономическите и ценови тенденции. В такава ситуация има възможност да се помисли за отговор чрез монетарната политика. Това обаче е общо изявление", каза Казуо Уеда, гуверньор на BoJ.

Повече ще ни каже Брайън Фолър от Bloomberg. Какви са последствията от евентуалната промяна в целта на инфлацията за монетарната политика и йената?

Определено ще се повиши вероятността от второ повишение на лихвите тази година. 60% от икономистите, които следим очакват до октомври да има още едно повишение.

Но най-важният фактор за тези процеси, както чухме по-рано, е повишението на заплатите.

Големите повишения предизвикват две неща: първо, осигуряват повече пари в джоба на потребителите, което може да съживи потреблението. Разходите на домакинствата падат от година всеки месец.

Но гуверньорът Уеда сигнализира за очакванията си личните разходи да започнат да се възстановяват в близките месеци. Това е свързано с повишението на лихвите.

Повишението на заплатите кара компаниите да повишават цените. Разбира се, разходите им за персонала растат заради повишенията на заплатите и трябва да ги покрият, за да запазят печалбите си непокътнати. Затова вдигат цените.

Много повишения на цените имаше в последната година и половина, нещо, което не сме виждали от десетилетия по време на дефлацията. Очакваме да има още такива през тази фискална година.