Дубай губи привлекателност за руснаците

Никола Парази, Bloomberg

14:00 | 3 април 2024
Преводач: Петя Кушева

И така, Ник, защо руснаците изведнъж преосмислят имотите в Дубай?

Причините са две. Първо, разходите за живот, за чието повишаване, по ирония на съдбата, те помогнаха като дойдоха тук. Цените на недвижимите имоти се повишиха, както всички забелязаха. Има и разходи за училище, които трябва да вземат предвид. Но по-важното е, че местните банки са станали по-строги при налагането на американските санкции срещу руснаците. Става по-трудно за тях да оперириат тук. И по тези причини обмислят други региони или дори да се връщат у дома.

ОАЕ се опитваха отчаяно да направят т.н. сиви списъци. И се чудя дали това е причината банките изведнъж да станат по-строги?

Е, те излязоха от сивия списък наскоро и очевидно е било успешно. Положили са много усилия за това. Очакванията са, че искат да излязат от този списък на всяка цена. А това означава продължаване на прилагането на тези санкции, за да се уверят, че Дубай не се приема за център за пране на пари.

Къде отиват тогава? Къде къде е следващата спирка за някои от тях?

Някои може да се приберат у дома. Някои отиват в Азия. Чували сме и за Европа, а може би ще останат и тук. Идеята не е да има масово изселване на руснаци. Някои са направили бизнес тук, устроили са живота си и от част от тях се очаква да останат.

Да, определено. И тогава какво означава това за цените на недвижимите имоти, дори ако малък брой хора напускат?

През 2022 г. те бяха най-големите купувачи на недвижими имоти. Както казах, те със сигурност помогнаха за ръста на цените на имотите в момента. Но вече други купувачи заемат мястото им. Например индийски купувачи. Те вече са традиционните купувачи тук, също и китайците. Председателят на един от най-големите строителни предприемачи каза, че китайците все повече купуват. Не бих очаквал незабавен спад в цените на недвижимите имоти.

Това е наистина смайваща история. Любопитна съм дали ще продължава така и дали наистина само руснаците напускат? Дали и други хора не напускат по същите причини, които споменахте, например разходи за живот, разходи за училище?

Дубай винаги е бил преходно място. Очевидно властите са се опитали да се заемат с този проблем. Ще видим дали ще продължат да идват хора и други да напускат. Но в този момент Дубай е толкова гореща точка за хората в световен мащаб, че новопристигащите са склонни все още да са повече от тези, които напускат. Все още сме във