Директорът на CDC очаква нова ваксина против ковид

Манди Коен, директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ

23:30 | 6 март 2024
Преводач: Петя Кушева


Ваксинацията е основната ни стратегия. Знам, че има голям фокус върху насоките за изолация и ще стигна до това, но просто искам хората да знаят, че се опитваме да ги ориентираме в нещата, които ще спасят живота им и честно казано, същевременно ще намалят риска от дълъг ковид. А това е чрез ваксинацията. Трябва всички да получат актуализирана противогрипна ваксина и актуализирана ваксина срещу ковид.

Очакваме тази есен да има актуализирана ваксина срещу ковид. Така че планирайте сега.

Март е, можете да планирате кога да си направите ваксина срещу грип през есента и още една актуализирана ваксина срещу ковид.

Причината за това е, че този вирус продължава да се променя. Нормално е, но можем да бъдем една крачка пред него. Имаме инструментите да го направим. Просто трябва да ги използваме.

FDA, CDC са започнали този процес, точно както правим с ваксината срещу грип. Започнахме този процес, за да актуализираме ковид ваксина за тази есен. Искаме хората отново да започнат да мислят за това.

Значи вече работите с Pfizer и Moderna и наскоро актуализирахте тези насоки. Чудя се, като мислите за ваксинацията следващата есен, дали има някакви промени около насоките за нея? Например някои страни по света не препоръчват децата да се ваксинират. Смятат, че са в нискорискова група. Дали това може да се промени или запазвате изпитаните и верните насоки за ваксиниране?

Радвам се, че повдигнахте въпроса за децата и ковид.

Определено виждаме, че ковид по-малко засяга децата ни. Но всъщност има най-много хоспитализации при децата под пет години и групата на възрастните. Започва да се появява модел, подобен на грипа.

По-малките деца имат по-малки бронхиоли в белите дробове и по-малка способност да преборят някои вируси. Искаме да сме сигурни, че предпазваме децата си от ковид и от грип. Ще продължаваме да го наблюдаваме.

Ако погледнете данните, това се вижда непрекъснато, но не очаквам промени точно сега. Разбира се, ние това е процес. Разглеждаме данните. Не искам да изпреварвам нашите консултативни комисии за тези данни. Но все децата се разболяват от ковид и искаме да сме сигурни, че са предпазени.